Lån uten sikkerhet til ferie
Et lån uten sikkerhet er et lån banken ikke har noen garantier for, såkalt pant. Ved et boliglån eller et billån, så har banken som regel pant i boligen eller bilen. Dermed kan banken ta disse gjenstandene dersom du misligholder lånet. For at banken skal ta den forhøyede risikoen med å låne ut penger uten sikkerhet, legger de som regel på høyere rente. Dette betyr at du som forbruker må regne med å betale mer tilbake til banken for et slikt lån.
Total tilbakebetalingssum
Summen du skal betale tilbake på et slikt lån avhenger av flere faktorer. Den nominelle renten som banken tar, og den effektive renten. Den effektive renten er det samme som nominell rente, der gebyrer er lagt til. Termingebyret er noe banken tar for å administrere og kreve inn låneinnbetalingene dine. Nedbetalingstiden du velger å ha på lånet, er allikevel den største faktoren for hvor dyrt lånet blir. Man skal ikke se seg blind på en billig månedsinnbetaling. Husk å se totalsummen på lånet!
- Lån uten sikkerhet har banken ingen garantier for
- Termingebyr, renter og nedbetalingstid er kostnadsfaktorer
Nedbetalingstid
Siden forbrukslånet skal gå til en ferie, vil nedbetalingstiden ha mye å si. Man bør ha som tommelfingerregel at forbrukslån betales ned raskest mulig. Spesielt med tanke på at man helst ikke ønsker å betale for årets ferie, langt inn i de neste årene. Husk at lånet forrenter seg for hvert eneste år du har det. Det vil si at med en årlig rente på 20 %, vil det bli veldig dyrt hvis du har lånet over flere år, og ikke verdt det.
- Nedbetalingstid har mye å si
- Man ønsker ikke å betale en ferie i flere år
Lån uten sikkerhet til ferie – en god idé?
Det er helt individuelt hva den enkelte ser på som en god idé. Dersom man kan gjøre et kupp ved å kjøpe ferien på vinterstid, kan det i teorien være mye penger å spare på å legge ut for en ferie når det er gode priser. Det kan bli billigere, enn å vente til høysesong i tiden hvor feriepenger utbetales. Det som allikevel er viktig å huske på, er at ikke lånet blir større, enn summen du ville brukt på ferie ellers.
For å gå frem, når du ønsker å søke om lån til drømmeferien, må du kontakte banker. Du kan også få dem til å kontakte deg. Du kan velge å selv kontakte en bank, eventuelt å ta kontakt med bankenes kunderådgivere over nett. Her kan du få gode råd og tips til hvordan du tar opp et lån som tar hensyn til din økonomi. Du kan også bruke låneportaler for å få en oversikt over hvilke banker som har de beste tilbudene.
Spørsmål og svar
Får jeg låne så mye jeg vil?
Det kjappe svaret er nei. Det vil selvfølgelig avhenge av gjeldsbelastningen du har fra før av, samt din nåværende inntekt og generelle økonomiske situasjon. Bankene vil imidlertid kunne gjøre gode evalueringer av dette rimelig raskt. De har tilgang til gjeldsregister, og andre finansopplysninger om deg gjennom automatiserte tjenester. Den enkelte bank gir deg svar på hvor mye du får i lån.
Hvor mye bør jeg ta opp i lån?
Hvis man skal ta opp lån til ferie, er en tommelfingerregel å ikke ta opp mer enn man har råd til. Dette kan høres enkelt ut, men mange glemmer å sette opp budsjett for hva ferien vil koste. Gjør du dette, vil du sikre at du ikke bruker over evne. Det er også en god måte å planlegge ferien på!
Kan jeg ta opp lån til en hvilken som helst ferie?
Banken legger seg ikke borti hvor du vil dra på ferie. Selve lånestørrelsen og dine betjeningsevne, er det som er av interesse for banken. Det kan imidlertid være lurt for deg selv å tenke over hvor du drar. Når du først skal ta opp lån til en ferie, kan det kanskje være lurt å dra til et sted som er rimelig?